Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pielmienie z kapustą i grzybami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 450 g
wrzątek 300 ml
sól 1 łyżeczka
olej 1 łyżka
Nadzienie:
kapusta kiszona 1 kg
grzyby suszone 50 g
sól
pieprz
cebula
jajko 1
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
olej rzepakowy 4-5 (ciemny)

Przepis i sposób przygotowania na: Pielmienie z kapustą i grzybami

Grzyby suszone należy je wcześniej namoczyć i ugotować, wywar zlać, grzybki odcedzić i drobno posiekać.
Kapustę wypłukać 2 razy w ciepłej wodzie, w garnku drobniej pokroić, na oleju podsmażyć cebulkę, dodać kapustę i posiekane grzyby, podlać wywarem z grzybów, dusić na wolnym ogniu ... można w razie czego podlać odrobinę wody żeby nie przypalić, na koniec odparować dobrze kapustę.
doprawić do smaku solą i pieprzem wystudzić do zimnej kapusty dodać 1 jajko i tartą bułkę, wymieszać

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto (mąkę wymieszać z solą i olejem, zalać wrzątkiem, wymieszać łyżką po czym zagnieść i odłożyć do wystudzenia. Ciasto , wałkować i wykrawać szklanką krążki.
Nadziewać kapustą. formować pielmnienie i gotować we wrzątku.
Podawać odsmażane na maśle.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

luna19 28.12.2013 10:42
Kuchenka , sama pochodzę ze wschodu , moj dziadek mieszkał przed wojną za Bugiem wiec to jak najbardziej moje klimaty.
Kuchenka 28.12.2013 09:36
czyżby przepis pochodził z kuchni naszych wschodnich sąsiadów ?
Renata9 27.12.2013 20:50
smaczne jedzonko
idealme 27.12.2013 19:22
pyszności! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak