Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka maślane w czekoladzie z pomarańczową nutą
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Przygotuj dwie blachy wyłożone pergaminem lub posmarowane masłem.
Masło przełóż do dużej miski i dodaj cukier (odsypując 1 łyżkę na później). Ucieraj na gładką, białą masę.
Dodaj żółtko, ubij i wsyp mąkę. Wymieszaj dokładnie.
Wlej mleko.
Stolnicę lub blat posyp mąką. Przełóż ciasto i rozwałkuj.
Za pomocą foremki (u mnie choinka) wytnij maksymalną możliwą ilość ciastek.
Ciastka wyłóż na blachy w dużych ostępach (urosną!).
Możesz posypać je resztą cukru.
Piecz 15 minut, aż się przyrumienią.
Wyjmij blachy i ostudź ciastka.
W rondelku, w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i dodać sok.
Dekoruj czekoladą ostudzone ciasteczka.
Smacznego!