Przepis i sposób przygotowania na: Chleb kukurydziany na "poolish"
Chleb kukurydziany z dodatkiem mąki pszennej na zaczynie poolish. Zobacz, jak zrobić pyszny domowy chleb. Ten przepis wymaga nieco doświadczenia i czasu, ale spróbuj zmierzyć się z tym wypiekiem :)
Przygotować zaczyn:
Drożdże (1/4 łyżeczki) wymieszać z wodą (125g), dodać mąkę pszenną. Składniki połączyć, przykryć folią spożywczą i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej.
Ciasto właściwe:
1. Mąkę kukurydzianą połączyć z wodą i drożdżami, odstawić na 15 minut, by mąka spęczniała. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Przykryć folią i odstawić do wyrastania na 1,5 godziny. Po 45 minutach, ciasto wyjąć, lekko odgazować, uformować kulę i odłożyć do wyrastania.
2. Następnie ponownie wyciągnąć, lekko odgazować i dać mu odpocząć ok. 10-20 minut. Uformować bochenek, mocno naciągając ciasto i ułożyć w koszyku do wyrastania na kolejne 1,5 godziny, powinien w tym czasie podwoić objętość.
3. Piekarnik nagrzać do 240 stopni, bochenek ostrożnie przełożyć na gorącą blachę lub kamień, naciąć i włożyć do pieca. Na dnie piekarnika ustawić naczynie i wlać do niego szklankę wrzątku. Piec ok. 40 minut.
4. Kiedy bochenek zacznie się rumienić uchylić na moment drzwiczki piekarnika, by wypuścić nadmiar pary.
Gotowy chleb opukany od spodu wyda głuchy dźwięk.