Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta z marchewką - nie tylko do kotleta.

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Zalewa:
woda 75 ml
olej 75 ml
ocet 10 % 75 ml
cukier 10 dag
musztarda 2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
kapusta młoda 0,5 szt
koperek 1 pęczek
marchewka 4 szt
jabłko 1 szt
cukier 1 łyżeczka
śmietana 18 proc 100 ml
sok z cytryny 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta z marchewką - nie tylko do kotleta.

Surówka z młodej kapusty. Główkę kapusty drobno poszatkować, dodać duży pęczek posiekanego koperku.

Przygotować zalewę:
Zalewę zagotować i zalać kapustę. Dobrze wymieszać , pozostawić do wystygnięcia. Wstawić do lodówki na ok. 4 godziny. Najlepsza jest następnego dnia.

Tak przygotowaną kapustę można nałożyć do słoików, pasteryzować 10 minut i mamy wspaniałą kapustę na zimę. Oczywiście pasteryzujemy zaraz po zalaniu zalewą kapusty.

Marchewka – zetrzeć na tarce, dodać jabłka. Skropić obficie sokiem z cytryny, dodać cukier i całość wymieszać z kwaśną śmietaną 18%.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maria 70 09.12.2013 21:25
Nigdy takiej nie robiłam ,ale muszę poczekać na młodą ,bo jest fajna.
fotoviderek 09.12.2013 07:25
Jak zwykle, miłe dla oczu i podniebienia :)
Kuchenka 08.12.2013 14:15
o, ciekawe :)
patryska76 08.12.2013 12:35
Pyszny dodatek witaminowy do obiadu ;-)
smerfna_chatka 08.12.2013 12:35
lubie takie surówki
krystyna330 08.12.2013 12:25
wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak