Przepis i sposób przygotowania na: Szpinakowa pizza
Kroki postępowania
Gotowe ciasto rozwałkowujemy, przekładamy na blaszkę. Formujemy szersze brzegi.
Brzegi ciasta smarujemy białkiem.
Na ciasto wykładamy nadzienie.
Kiełbasę kroimy w plasterki i rumienimy na suchej patelni.
Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na oleju (około 2 łyżkach). Doprawiamy do smaku.
Na oddzielnej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Ogrzewamy na nim liście szpinaku, aż stracą na objętości i staną się miękkie. Gotowy szpinak zdejmujemy z ognia. Dokładamy do niego pokrojony w kostkę ser feta. Mieszamy do rozpuszczenia sera. Doprawiamy.
Szpinak łączymy z pieczarkami. Wykładamy na ciasto.
Na warstwie szpinaku układamy plasterki kiełbasy oraz jajka.
Tak przygotowana pizzę pieczemy około 30 minut.
Na około 10 minut przed końcem pizzę posypujemy startym serem.
W smaku tej pizzy można się zakochać:). Taką pizzą z pewnością poje sobie kilkuosobowa rodzina.