Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pstrąg w soli

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pstrąg
sól 1 kg
sól do smaku
pieprz
cytryna

Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg w soli

Kroki postępowania

1
Do soli dolewamy stopniowo tyle wody, by powstała nam konsystencja mokrego piasku. Na piekarnikowej blasze wykładamy podwójną warstwę foli aluminiowej. Na folię wykładamy połowę soli, robimy z niej pierzynkę dla ryby.
Krok 1 - Pstrąg w soli foto
2
Oczyszczonego pstrąga solimy i pieprzymy od środka. Wkładamy do środka plastry cytryny.
Krok 2 - Pstrąg w soli foto
3
Na soli układamy pstrąga, obkładamy go pozostałą solą, tak by cała ryba była szczelnie zamknięta. Folią zamykamy rybę i wstawiamy ją do piekarnika na ok. 30-40 minut, 180 stopni, termoobieg.
Krok 3 - Pstrąg w soli foto
4
Ryba jest bardzo soczysta i delikatna.
Krok 4 - Pstrąg w soli foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 08.12.2013 00:20
Muszę i ja też tak upiec rybę. Słyszałam, że ta metoda pieczenie jest rewelacyjna.
kasienka23 07.12.2013 19:39
ciekawy przepis, warty wypróbowania
Ewa 07.12.2013 18:34
rybe należy posolic od wewnątrz, ponieważ ta sol która jest w panierce wcale nie spowoduje ze mieso ryby będzie slone. Panierka solna sprawi jedynie ze ryba będzie soczysta.
Mysiunia 07.12.2013 18:31
przyznam że bardzo zaciekawił mnie ten przepis :) a czy ryba nie jest zbyt słona? :)
Barbara777 07.12.2013 17:43
smaczna rybka
Ela_K 07.12.2013 17:08
co za pyszności
artur7 07.12.2013 16:20
fajny pomysl

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak