Pstrąg smażony w całości

Pstrąg smażony w całości

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pstrąg

    1 sztuka
  • cytryna

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • koperek

    2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • olej

    1/4 szklanki
  • mąka

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pstrąg smażony w całości
Przygotować marynatę z soku z połowy cytryny , 1/4 szklanki oleju , szczypty soli i pieprzu.
Krok 2 - Pstrąg smażony w całości
Umyć i osuszyć rybę .Oskrobać . Naciąć skórę po każdej stronie w 4 miejscach ( najlepiej pod kątem w kierunku ogona ) .Włożyć do środka ryby kilka gałązek kopru .Zalać rybę i zostawić na godzinę ( w tym czasie kilka razy ją przewracać tak by do środka marynata też się dostała ).
Krok 3 - Pstrąg smażony w całości
Wyjąć pstrąga z marynaty i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi . Pstrąga posolić i posypać pieprzem ( od środka też ) . Oprószyć mąką .
Krok 4 - Pstrąg smażony w całości
Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić koper który był w marynacie , chwilę smażyć - odsunąć na brzeg patelni . Kłaść rybę i smażyć z obu stron do zarumienienia . Zmniejszyć gaz , dołożyć na patelnię masło i dosmażyć rybę .
Podawać z ziemniakami z wody wkładając w nacięcia pół plasterki z cytryny i posypując pokrojonym koprem.
Krok 5 - Pstrąg smażony w całości
Z reguły smażę filety z pstrąga bo tak wolę ale kupiłam świeżego takiego o odpowiedniej wielkości by usmażyć go całego.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jagódka77

05.12.2013 12:16
Wygląda smakowicie, prawie poczułam jej zapach

Ola1984

01.12.2013 10:19
Fantastyczna rybka, tak przyrządzoną lubię najbardziej :)

bhb8

30.11.2013 23:46
Z chęcią bym spróbowała :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat