Przepis i sposób przygotowania na: Szampański deser
Wodę zagotowujemy. Rozpuszczamy w niej żelatynę. Oddzielnie podgrzewamy wino. Dodajemy do niego cukier waniliowy i rozpuszczamy go. Ciepłe wino łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Tak przygotowane odstawiamy do wystygnięcia. Następnie rozlewamy do kieliszków i odstawiamy do zastygnięcia.
Na zastygnięte wino wykładamy śmietankę.
Śmietanka: Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier a następnie wlewamy żelatynę. Tężejącą śmietankę przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy i wykładamy na wino. Odstawiamy na około 10 minut do chłodu by zastygła i gotowe.
Deserki możemy przygotować na wieczór sylwestrowy lub wykonać je z szampana, który zostanie nam po Sylwestrze:). Smakuje pysznie. Aby śmietanka była także szampańska możemy żelatynę potrzebną do jej przygotowania rozpuścić w winie, a nie w wodzie.