Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczkowe choinki miodowo - migdałowe

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki typ 450 500 g
zimnej margaryny 150 g
brązowego cukru 3 łyżki
czubate łyżki tartych migdałów 4
płynnego naturalnego miodu 5 łyżek
proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki
kwaśnej śmietany 2 łyżki
glukozy 2 łyżki
cukru pudru 4 łyżki
odrobina zielonego
barwnika spożywczego
3 - 4 łyżki przegotowanej wody
lub soku z cytryny
jajko 2 rozmiar M

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczkowe choinki miodowo - migdałowe

Kroki postępowania

1
Przygotować robot z miską i nożami do siekania. Do miski dodać kolejno wszystkie składniki. Włączyć robot i mieszać aż się połączą składniki w ciasto.
Krok 1 - Ciasteczkowe choinki miodowo - migdałowe foto
2
Wyjąć je z miski na blat lub stolnicę, chwilę wyrobić a potem dzielić na porcje, wałkować na nie za cienkie i nie za grube placki i foremką w kształcie choinki wycinać ciasteczka.
Krok 2 - Ciasteczkowe choinki miodowo - migdałowe foto
3
Potem układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 3 - Ciasteczkowe choinki miodowo - migdałowe foto
4
Gotowe ciasteczka piec 10 - 15 minut w zależności od grubości. Ciasteczka przestudzić.
Krok 4 - Ciasteczkowe choinki miodowo - migdałowe foto
5
Składniki lukru wymieszać, lukier nie powinien być za gęsty. Upieczone ciasteczka dowolnie udekorować lukrem
Krok 5 - Ciasteczkowe choinki miodowo - migdałowe foto
6
( można śmiało zachęcić dzieci, te ciasteczka lukrować mój synek ).
Krok 6 - Ciasteczkowe choinki miodowo - migdałowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 27.11.2013 10:41
Ślicznie wyglądają!
6zer
6zer 27.11.2013 10:29
fajne ciasteczka
Konczi 27.11.2013 09:05
piękne te ciasteczka :D
Renataj 26.11.2013 22:13
Ale zapachniało świętami:) Pięknie się prezentują.
Gary Michy 26.11.2013 21:18
Świetne ciasteczka :)
izapozdro 26.11.2013 20:56
świetne, ale trzeba mieć duże zdolności aby takie zrobić
joanna__s 26.11.2013 20:32
Już czuje zapach swiąt.
ZEWA 26.11.2013 19:50
dziękuję :) @ SmakolykiJoanny joanna Gralik to nie są pierniczki a kruche ciasteczka, smak jest troszkę inny bo lukier jest wyczuwalny najbardziej w tych lukrowanych na całym ciasteczku. Ale my lubimy lukier więc nam nie przeszkadza. Ale myślę, że w pierniczkach nie byłoby wielkiej różnicy bo jednak pierniczki mają swój specyficzny smak.
SmakolykiJoanny 26.11.2013 19:46
Mam pytanko , upiekłam pierniczki, czy ten lukier dzięki temu barwnikowi nie zmienił smaku ?
patryska76 26.11.2013 19:45
Piękne ;-) Czuć już święta ;-)
Pomocnik 26.11.2013 19:38
ale świątecznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak