Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb mieszany z drożdżami i zakwasem - bez zagniatania

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni z mąki typ720 100 ml
woda letnia 400-450 ml
miód 1-2 łyżki
sól pełna łyżeczka
mąka pełnoziarnista 350 g pszenna
mąka owsiana 50 g
otręby żytnie 20 g
otręby pszenne 10 g
otręby owsiane 20 g
słonecznik łuskany 2 łyżki
len 1 łyżka
zarodki pszene 1 łyżka
mąka żytnia 50 typ 720

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb mieszany z drożdżami i zakwasem - bez zagniatania

Kroki postępowania

1
W ciepłej wodzie rozpuścić miód, sól i zakwas.
Krok 1 - Chleb mieszany z drożdżami i zakwasem - bez zagniatania foto
2
Wszystkie sypkie składniki połączyć z suchymi drożdżami.
Krok 2 - Chleb mieszany z drożdżami i zakwasem - bez zagniatania foto
3
Wlać ciepły płyn i wymieszać łyżką do połączenia składników.
Krok 3 - Chleb mieszany z drożdżami i zakwasem - bez zagniatania foto
4
Jeśli masa jest zbyt zwarta, dolać odrobinę ciepłej wody i ponownie wymieszać.
Krok 4 - Chleb mieszany z drożdżami i zakwasem - bez zagniatania foto
5
Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (można posmarować dodatkowo olejem), wyrównać wierzch, a całą foremkę włożyć do większego woreczka i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 godziny - w tym czasie chleb wyrośnie.

Ja włożyłam do piekarnika z włączonym nieco wcześniej światełkiem. Jeśli to nie wystarczy - ustawić termostat na najniższą możliwą temperaturę i włączyć grzanie.
Krok 5 - Chleb mieszany z drożdżami i zakwasem - bez zagniatania foto
6
Piec 20 minut w temp. 230*C, potem zmniejszyć do 210*C i piec kolejne 40 minut - wyjąć z foremki, położyć na ruszcie i piec jeszcze ok.10-15 minut, aż chleb uzyska chrupiącą skórkę, a postukany od spodu wyda głuchy odgłos.

Upieczony chleb położyć na kratce i pozostawić do zupełnego ostygnięcia - kroić na zimno.
Krok 6 - Chleb mieszany z drożdżami i zakwasem - bez zagniatania foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 03.01.2014 00:18
Te pojemniczki kupiłam za jakieś grosze na allegro :) Są z tworzywa, chyba po granulowanym słodkim kakao dla dzieci - ozdobione metodą decoupage, techniką serwetkową. Mam do kompletu jeszcze szklaną zakręcaną butelkę :) Mam świra na punkie takich kolorów i akurat kocham wszelkie stokrotkowe kwiaty, słoneczniki, gerbety :) A kupiłam je w zasadzie bez większego celu - wpadły mi w oko ;) A teraz mam kuchnię w odcieniach oranżu, więc są jak znalazł - na mąki, cukier, bułkę tartą :)
Camill 02.12.2013 19:27
No i musze ci to napisac ze masz sliczne pojemniki w kiwaty w moim ulubionym zoltym kolorze. Czy to jest jakas seria naczyn? Jakas znana firma? Gdzie kupione bo sie w nich zakochalam :)
Camill 02.12.2013 19:23
Zrobiony i zjedzony przwie na cieplo. A przepis zapisany w kajecie z udanymi receptami 'do powtorki' :-)
Lis 21.11.2013 13:12
smacznie się zapowiada:)
Alex_M 20.11.2013 11:38
bardzo podoba mi się ten chlebek :)
Habibi 20.11.2013 09:57
W tym wypadku granulowane drożdże są podstawą wyrastania chleba i jest ich sporo - natomiast część płynu (20% w tym wypadku) zastąpiłam niewielką ilością dość młodego zakwasu, który miał na celu tylko zmienić smak gotowego chleba na lekko kwaśny - prawdopodobnie sam nie dałby rady unieść tak ciężkiego ciasta, zwłaszcza, że jest go niewiele :)
aniagdz 20.11.2013 09:53
dla mnie to ciągle wyzwanie:)
Katarzyna/kate1980 19.11.2013 20:55
na pewno skorzystam z przepisu
Pyszota 19.11.2013 20:29
robię podobne chlebki, ale bez drożdży. Muszę wypróbować Twój przepis. Wygląda znakomicie :)
Habibi 19.11.2013 19:58
Mąka żytnia typ 720 w obu przypadkach - zarówno w chlebku, jak i w zakwasie :) Już to uzupełniłam w składnikach - ale serwer się długo odświeża.
SmacznaPyza 19.11.2013 19:54
poproszę o informacje jaki na jakiej mące zakwas i jaki typ mąki żytniej
eliza135 19.11.2013 19:42
smaczny taki chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak