Przepis i sposób przygotowania na: Napoleonka
CIASTO:
Mąkę przesiewamy z solą ,i cukrem.
Mieszamy z jajkami , olejkiem , posiekaną margaryną i śmietaną.
Zagniatamy gładkie ciasto.
Dzielimy je na 3 równe części i każdą rozwałkowujemy na wymiary blachy.
Wykładamy na blachę z papierem do pieczenia i każdy placek pieczemy po 20 minut w 190C.
Tak , placki wychodzą twarde i proszę się tym absolutnie nie martwic!
KREM:
125 ml mleka odlewamy do szklanki , resztę wlewamy do rondelka i gotujemy.
Do gotującego dodajemy masło i cukier.
Do mleka w szklance dodajemy żółtka , budyń i mąkę.
Całość dokładnie mieszamy , a następnie wlewamy do gotującego się mleka.
Szybko mieszamy do powstania budyniu.
CAŁOŚĆ:
Na blasze zostawiamy jeden płat ciasta , przykrywamy częścią kremu , układamy kolejny placek , znów budyń , ostatni placek i ostatnia cześć budyniu.
Całość gęsto posypujemy drobno pokruszonymi herbatnikami i wstawiamy do lodówki – najlepiej na noc – wtedy smaki ” przegryzą się ” , a ciasto zmięknie.
Smacznego!