Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jagodzianki

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 gr
masło 70 gr
mleko 2% 250 ml
drożdże 40 gr
cukier 100 gr
żółtko jajek 2 szt
sól 1/2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 szt
jagody 200 gr

Przepis i sposób przygotowania na: jagodzianki

Mleko podgrzać. Do miski włożyć pokruszone drożdże,cukier,cukier waniliowy, żółtka i podgrzane mleko,wymieszać do rozpuszczenia cukru.
Dołożyć mąkę,masło i sól,wyrobić dobrze ciasto.
Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Jagody umyć na sicie, dobrze odsączyć.
Dużą łyżką nabierać ciasto i formować podłużne placuszki, na środek każdego nałożyć porcję jagód i skleić. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem do spodu. Z podanej ilości wychodzi około 12 dość dużych drożdżówek. Jagodzianki posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec 20-25 minut w temp.180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 15.11.2013 07:22
porywam jedną do kawki
jasiek 14.11.2013 22:34
apetycznie się prezentują
treonina 14.11.2013 22:18
cudownie wyszły!
Gracer 14.11.2013 21:50
super przepis
V_kuchareczka 14.11.2013 21:45
wspaniałe jagodzianki
Małgorzata106 14.11.2013 21:24
przepyszne bułeczki
Sylwia26 14.11.2013 20:42
ślinka leci :)
Konczi 14.11.2013 20:20
uwielbiam jagodzianki
usmiech 14.11.2013 20:17
wyglądają pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak