Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skórka pomarańczowa w czekoladzie

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomarańcza 2 szt
cukier 15 dag
miód prawdziwy 2 łyżki
wanilia 0,5 laska
czekolada gorzka 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Skórka pomarańczowa w czekoladzie

Pomarańcze dobrze umyć i sparzyć wrzątkiem.
Powycinać ze skórki 1 cm paski.
Skórki zalać zimną woda i gotować na małym ogniu 5 min.
Odcedzić i czynność powtórzyć. Odcedzić i ściąć albedo (biały miąższ).
Z cukru i szklanki wody ugotować syrop, dodać miód i wanilię. Smażyć skórki na wolnym ogniu 30 min, aż będą szkliste. Odstawić na noc. Następnie smażyć 15 min. Wyjąć z syropu, osączyć, najlepiej na metalowej kratce i trochę obsuszyć.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę (można dodać 2 łyżki masła i 2 łyżki kremówki).Skórki zanurzyć w czekoladzie, ułożyć na kratce i czekać niecierpliwie, aż ta kusząca delikatność zastygnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona56 16.11.2013 11:31
Ciekawy przepis
Rysia 14.11.2013 19:46
Zbliżają się święta ,przepis się przyda.
Jusiaa 14.11.2013 19:11
Super, bardzo mi się podoba przepis :)
patryska76 14.11.2013 19:06
Ciekawy pomysł ;-)
joanna__s 14.11.2013 18:55
Bardzo lubię Pana przepisy, są bardzo proste w wykonaniu i oryginalne.
SmakolykiJoanny 14.11.2013 18:53
Ciekawe nie robiłam nigdy nic podobnego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak