Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gęś z sosem jabłkowo-żurawinowym i oscypkiem

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś gęsi ze skórą 0.5
przyprawy do marynaty w opisie
sos
jabłka 2
limonka 0,5
wino półwytrawne czerwone 0,5 szklanki
miód prawdziwy 1 łyżka
DODATKOWO:
oscypek 1 sztuka
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Gęś z sosem jabłkowo-żurawinowym i oscypkiem

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy wszystkie składniki potrzebne do zrobienia sosu oraz prygotowania mięsa.
Krok 1 - Gęś z sosem jabłkowo-żurawinowym i oscypkiem foto
2
Przyprawy do marynaty:
0,5 główki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżka majeranku
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka soku z limonki
pieprz

Dzień przed planowanym wieczorem musimy zamarynować mięso. Do miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy, dodajemy olej, sok z limonki oraz przeciśnięte ząbki czosnku - całość dokładnie mieszamy. Marynatą nacieramy dokładnie mięso, można też spróbować wepchnąć nieco marynaty pod skórę, by mięso jak najlepiej nasiąkło wszystkimi przyprawami - wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia mięso przekładamy do rękawa kuchennego i pieczemy je przez 80-90 minut w temp. 180*.
Krok 2 - Gęś z sosem jabłkowo-żurawinowym i oscypkiem foto
3
Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Przekładamy je na patelnię np. z powłoką ceramiczną by nic nie przywierało. Pokrojone jabłka polewamy świeżo wyciśniętym sokiem z połowy limonki, a następnie przesmażamy je przez ok 2-3 minuty.
Krok 3 - Gęś z sosem jabłkowo-żurawinowym i oscypkiem foto
4
Po tym czasie wlewamy wino, dodajemy suszoną żurawinę oraz łyżkę prawdziwego miodu. Dodajemy małą szczyptę papryki chili i całość prażymy do czasu aż jabłka się zaczną rozpadać, a wino nieco odparuje - sos odpowiednio się zagęści. U mnie trwało to ok. 8 minut.
Krok 4 - Gęś z sosem jabłkowo-żurawinowym i oscypkiem foto
5
Między czasie w grillu elektrycznym grillujemy grube plastry oscypka, który idealnie skomponuje się z mięsem i żurawinowym sosem
Krok 5 - Gęś z sosem jabłkowo-żurawinowym i oscypkiem foto
6
Na talerze wykładamy po 2-3 łyżki goracego sosu jabłkowo - żurawinowego, na którym układamy po 2-3 plasterki upieczonej gęsiej piersi. Układamy też ugrillowany oscypek oraz świeże warzywa. Podajemy na ciepło - prawdziwy rarytas!
Krok 6 - Gęś z sosem jabłkowo-żurawinowym i oscypkiem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 17.11.2013 19:17
przepięknie wygląda
Rafał10 14.11.2013 16:50
Coś pysznego, z wielką przyjemnością bym spróbowała kawałeczek tak pysznie zrobionej gęsi :)
w mojej kuchni 14.11.2013 07:51
smacznie się prezentuje..
stokrotka 13.11.2013 23:32
same smakowitości!
Sroczka 13.11.2013 22:56
Przepyszna potrawa.
Poison1988 13.11.2013 21:18
same pyszności i do tego jak pięknie podane :)
IwonaDD 13.11.2013 20:01
rewelacja!!!!!!!!1
babajaga1969 13.11.2013 18:52
rarytasek pyszny
Krzysztof15 13.11.2013 18:09
palce lizac
Joannasz3190 13.11.2013 18:04
Ciekawe połączenie :)
Łucja 13.11.2013 17:46
pyszne danie, pięknie podane!
sanielcia 13.11.2013 17:42
świetnie podane

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak