Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kontrastowy miodownik

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 8 szt
brązowy cukier 150 g
ekstrakt waniliowy 2 łyżki
margaryna 300 g
miód akacjowy 150 g
mąka pszenna 400 g
proszek do pieczenia 30 g
mielone migdały łyżka
kakao łyżka
szczypta soli
Na masę orzechową:
zmielonych orzechów włoskich 400 g
mleko 400 ml
masło 400 g
cukier brązowy 100 g
miód akacjowy 200 g
Na masę chałwową:
chałwa 250 waniliowa
ser biały twarogowy 500 (zmielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Kontrastowy miodownik

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy foremki na ciasto- dwie keksówki o wymiarach 11 na 30 cm. Smarujemy je masłem i obsypujemy mąką.
Ciasto- 300 g margaryny Palma topimy z miodem. Do misy miksera wybijamy jajka, dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy i miksujemy. W oddzielnej misce łączymy składniki suche- mąkę, proszek do pieczenia i sól. Do masy jajecznej stopniowo i naprzemiennie dodajemy składniki suche i przestudzoną płynną margarynę z miodem.
Krok 1 - Kontrastowy miodownik foto
2
Ciasto dzielimy na 2 połowy- do jednej dodajemy łyżkę kakao, do drugiej łyżkę mielonych migdałów - dobrze mieszamy
Krok 2 - Kontrastowy miodownik foto
3
Dwa kontrastowe ciasta rozlewamy do dwóch wcześniej przygotowanych keksówek. Pieczemy 35-40 minut w temp. 180 stopni, termoobieg- do tzw. suchego patyczka. Ciasta wyjmujemy z foremek i studzimy.
Krok 3 - Kontrastowy miodownik foto
4
Masa orzechowa- zagotowujemy mleko z cukrem i miodem. Gotujemy ok. 15 minut do uzyskania dość gęstej masy. Dodajemy do niej zmielone orzechy włoskie - cały czas mieszając gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Masę studzimy, wystudzoną łączymy ze zmiksowanym, puszystym masłem.
Krok 4 - Kontrastowy miodownik foto
5
Masa chałwowa- chałwę kruszymy i ucieramy z serem.
Krok 5 - Kontrastowy miodownik foto
6
Ciasta kroimy w kromeczki podobnej wielkości - kromki kroimy po skosie.
Krok 6 - Kontrastowy miodownik foto
7
Następnie bierzemy kromki naprzemiennie z jasnego i ciemnego ciasta miodowego i przekładamy je również naprzemiennie kremem orzechowym i kremem chałwowym. W ten sposób uzyskamy dwa kontrastowe miodowniki z dwoma kremami.
Krok 7 - Kontrastowy miodownik foto
8
Gotowe ciasta możemy wyzdobić resztą masy, ulubionymi bakaliami np. suszoną żurawiną lub polewą czekoladową. Ciasto kroimy już normalnie- nie po skosie. Smacznego!
Krok 8 - Kontrastowy miodownik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna__s 11.11.2013 18:46
Efekt końcowy jest zniewalający.
halina17 11.11.2013 16:20
Smaczne ciasto.
iwi 11.11.2013 15:36
Pyszne ciasto
marcia7 11.11.2013 15:19
bardzo dobre to ciacho
babajaga1969 11.11.2013 15:13
musi być pyszne, masy smaczne
Renata9 11.11.2013 14:42
pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak