Przepis i sposób przygotowania na: Skrzydełka teriyaki i ryż w cukiniowym sushi
Cukinię przekroić w poprzek na 3-4 cm kawałki i przy pomocy (np. foremki lub przyrządu do wydrążania jabłek) wyciąć całe środki pozostawiając nie uszkodzoną skórkę.
Przygotować garnek z sitem do gotowania na parze, ustawić wszystkie wydrążone kawałki i parować przez 8-10 min. Ostrożnie wyjąć i wystudzić.
Skrzydełka przyumienić na patelni, na odrobinie tłuszczu. Do rondelka wlać wino, sosy sojowe dodać cukier i 50 ml wody, włożyć podsmażone skrzydełka , zanurzyć w powstałym sosie i dusić pod przykryciem, obrócić co najmniej dwa razy przed zakończeniem duszenia.
Na patelnię na której smażyły się skrzydełka włożyć pokrojone wnętrza cukinii , pomidora, cebulę i czosnek. Smażyć kilka minut, mieszając. Doprawić solą, pieprzem i oregano.
Cukiniowe kubeczki napełnić gorącym ryżem i ustawić na talerzach. Przybrać listkiem pietruszki.
Ułożyć po dwa skrzydełka i po trochu smażonych warzyw.