Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowo-sernikowe od serca

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa sernikowa
truskawki 0,3 kg
cukier do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 opakowania
galaretka truskawkowa 1 sztuka
Biszkopt kakaowy
mąka pszenna 1/2 szklanki
jajko 2 sztuki
cukier 1/2 szklanki
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
ocet 1/2 łyżki
twaróg 0,5 (drobnomielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowo-sernikowe od serca

Najpierw należy rozpuścić galaretką w 300 ml gorącej wody, pozostawić do wystudzenia i lekkiego stężenia.

Upiec biszkopt: białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wymieszać żółtka z proszkiem do pieczenia i octem, a następnie dodać do białek. Na koniec przesiać mąkę z kakao i wszystko delikatnie wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pies ok. 10-15 minut, w zależności od mocy piekarnika. Studzimy. Biszkopt można upiec dzień wcześniej.

Masa sernikowa: twaróg drobno mielony wymieszać z truskawkami pokrojonymi na kawałki, oddzielnie rozpuścić żelatynę (jak na opakowaniu) i połączyć z masą.

Na wystudzony biszkopt wykładamy trochę masy sernikowej, a trochę galaretki tężejącej, aż do wykorzystania. Całość przekładamy do lodówki na noc.

Szybkie i pyszne ciacho dla wielbicieli truskawek i sera.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 10.11.2013 13:14
smacznie się prezentuje i kusi do zjedzenia...
malaczarna23 10.11.2013 08:41
pyszne ciasto
monisia1977 10.11.2013 07:24
fajne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak