Placek po węgiersku wg Iwony

Placek po węgiersku wg Iwony

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • NA PLACKI

  • jajko

    1 szt
  • czosnek

    1 ząbek
  • ziemniaki

    500 g
  • mąka

    ok.100 g
  • cebula

    1 szt mała
  • sól do smaku

  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • olej do smażenia

  • Na gulasz:

  • przecier pomidorowy

    50-70 g
  • papryka

    1 szt
  • cukinia

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • papryczka chili

    1 szt
  • sól do smaku

  • mąka

    do obtoczenia
  • olej do smażenia

  • cielęcina bez kości

    500 z udźca
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

1.Cebulkę posiekać, paprykę i cukinię pokroić w kostkę;
2.Mięso pokroić w kostkę o średnicy 2 -3 cm. Obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju na dużym ogniu.
3.Dodać do smażącego się na patelni mięsa rozdrobnioną papryczkę chili, słodką paprykę i cebulę, smażyć razem kilka minut, następnie dodać połowę cukini i papryki pokrojonych wcześniej w kostkę;
3.Po kilku minutach całość zalać wodą, dodać przecier pomidorowy,doprawić solą i pieprzem do smaku. Zmniejszyć palnik i dusić na małym ogniu około 1-1,5h. W razie potrzeby dolać odrobinę wody (gdyby zbyt dużo się wygotowało);
4.Na 10 minut przed końcem dodać wcześniej pozostawioną drugą połowę cukini i papryki pokrojonej w kostkę. Warzywa,które były dodane na początku podczas gotowania rozpadły się i nadały charakterystyczny smak gulaszowi, te dodane na końcu zostaną lekko obgotowane, dzięki czemu podczas jedzenia będą chrupiące i będziemy je czuć.
4.Po tym czasie gulasz wyłączyć;
5. Ziemniaki,cebulę i czosnek zetrzeć na tartce o "małych oczkach".Dodać posiekaną natkę pietruszki, jajko, sól, pieprz, mąkę i wymieszać na jednolitą masę. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Chochelką nabierać trochę masy ziemniaczanej, kłaść na patelnie formując duże placki. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron.
6.Placki odsączyć z oleju i kłaść po jednym na talerzu, polać chochelką gulaszu, złożyć na pół i wierzch również polać gulaszem;
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (40)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

28.01.2017 16:57
Uwielbiane placki przez moją rodzinkę.;)

bietka

20.10.2016 12:15
smaczne jedzonko :)

MonikaW

16.09.2016 07:06
super przepis, pozdrawiam

pestka

01.09.2016 11:53
bardzo smaczny

smerfetka79

09.07.2016 23:57
wygląda bardzo smacznie.

ben-ka

22.05.2016 13:49
Jak ja je lubię..................

anka1988

28.12.2015 21:59
uwielbiam! muszę zrobić na obiad.

usmiech

31.07.2015 13:48
ładnie wygląda

IZABELA29

23.06.2015 19:41
przepysznie wyglada

Ada-Gaba

21.06.2015 20:08
moje smaki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat