zupka serowo-pieczarkowa

zupka serowo-pieczarkowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

    30-40 dkg
  • serek topiony duży

    2 szt
  • masło do smażenia

  • wywar warzywny

  • ser żółty

    20 dkg
  • sól, pieprz, Przyprawa uniwersalna kucharek.

    do smaku
  • cebula

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obrane i umyte pieczarki należy pokroić (w zależności od upodobania można kroić drobno lub, tak jak ja wolę na duże cząstki), cebulkę w pół-krążki i wszystko dusić na masełku.W międzyczasie należy podgrzać wywar (najlepiej warzywny) i w części ciepłego lecz jeszcze nie gorącego wywaru rozpuścić serki topione pamiętając, że trzeba ciągle mieszać roztapiajace się serki aż do uzyskania jednolitej zawiesiny.Resztę wywaru doprowadzić do wrzenia i gdy pieczarki i cebulka się już podduszą należy wszystko dołóżyć do garka z wywarem.Roztopione serki również(ciągle mieszając wywar). Teraz pozostaje doprawić wszystko solą, pieprzem oraz vegetą. Zupkę można podawać z drobnym makaronem lub z pysznymi chrupiącymi grzankami(najlepiej własnej roboty ).Jeśli ktoś lubi ser żółty, to również można go dodać do mojej zupki. Ja kroję w kostkę ser i daję na talerz tuż przed nalaniem zupy. To danie jest idealne na chłodniejsze dni,rewelacyjnie rozgrzewa i syci nawet najwiekszych smakoszy :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat