Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z sosem grzybowym
Kroki postępowania
W między czasie na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła podsmażamy drobno pokrojony czosnek i cebulkę.
Kiedy cebula się zarumieni dorzucamy grzyby i wszystko dokładnie mieszamy obsmażamy ok 2 min.
Następnie dolewamy szklankę może więcej wody tak aby przykryła nam całość. Dodajemy łyżkę vegety ewentualnie listek laurowy albo sami doprawiacie wg upodobań. Gotujemy na małym ogniu ok 20 min. Woda powinna zredukować swoją objętość o połowę.
Do grzybów dodajemy śmietanę (jeśli ją posolicie – nie zważy się). Całość dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu uzyskania gęstej kremowej konsystencji.
Dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki mąki pszennej, 2 jajka szczyptę soli, pieprzu i dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki na złocisty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Na talerz wyciągamy placki ziemniaczane ja ułożyłam jeden na drugim i polewamy gotowym sosikiem. Podajemy na gorąco.