Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzik biesiadny

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czosnek 1 głowka
ocet 2 łyżki
majeranek 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat
oliwa 250-300 ml
śledzie 300 (uliki)
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzik biesiadny

Kroki postępowania

1
Prosty przepis , a ile smaku!Takiego śledzika możemy podawać do wódeczki!


Śledzie uliki to młode, pełnotłuste śledzie z połowów dalekomorskich, konserwowane w mocno stężonej solance. Śledzie wędzone. W Polsce śledzie wędzi się przeważnie w gorącym dymie. Zanim ryby trafią do wędzarni posypuje się je lekko solą lub zanurza w solance.



Śledzie płuczemy , osuszamy na papierowym ręczniku.Zdejmujemy skórę.
Krok 1 - Śledzik biesiadny foto
2
Kroimy na małe kawałki.
Krok 2 - Śledzik biesiadny foto
3
Czosnek obieramy , przeciskamy przez praskę do czosnku lub drobniutko kroimy , dodajemy do śledzi.Są to śledzie nie za słone, więc solimy do smaku , dodajemy pieprzu,sypiemy majeranek .
Krok 3 - Śledzik biesiadny foto
4
Wlewamy trochę oliwy , ocet , całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę , aby śledzie przeszły aromatem czosnku i majeranku .
Krok 4 - Śledzik biesiadny foto
5
Przekładamy do słoiczka , dodajemy listek i ziele , dolewamy resztę oliwy , aby zakryla śledzie .Odstawiamy na 24 godziny .
Gotowe do spożycia na drugi dzień.
Krok 5 - Śledzik biesiadny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

02.11.2013 14:17
te śledzie wyglądają jak filety marynowane w occie i nich skóra tak łatwo odchodzi
SmacznaPyza 01.11.2013 15:58
po co przekopiowywać informacje o śledziach z innych stron ? nie mozna napisać tego własnymi słowami ? ocet spirytusowy czy winny ? olej z jakiej rośliny będzie do takich śledzi najbardziej pasował ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak