Przepis i sposób przygotowania na: bułeczki cebulowe
Co i jak?
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, ciepłą wodę.
Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku, wlać do pozostałych składników. Dodać olej.
Wyrobić elastyczne ciasto, odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce, aby sobie ładnie podrosło.
W międzyczasie obrać cebule, drobno pokroić, podsmażyć na patelni.
Gdy ciasto zrobi się już duże, dodać cebulę i ponownie wyrobić, aż cebula pięknie się połączy z ciastem.
Formować kulki - wedle uznania- większe, mniejsze.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, bułeczki delikatnie spłaszczyć (można również naciąć), posmarować jajkiem, piec w temp 200 stopni, przez 15- 20 minut.
Idealne na ciepło z masełkiem.
Smacznego!