Przepis i sposób przygotowania na: Kotlet schabowy po myśliwsku
Schab po myśliwsku - świetna propozycja na obiad. Sos myśliwski to "uniwersalny" sos z resztek z lodówki. Przyrządzamy go z kawałeczków pokrojonej kiełbasy, cebuli i ogórka kiszonego. Składniki są smażone, a potem duszone w bulionie z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Sos zagęszczamy odrobina mąki i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
Jak zrobić sos myśliwski?
Sos – kiełbasa śląska pokrojona w drobne paski, cebula w pół talarki, ogórek kiszony w paski, pieczarki w talarki.
Wszystkie warzywa i kiełbasę przesmażyć na oleju, przełożyć do rondelka zalać odrobiną bulionu z drobiu, poddusić, popieprzyć, dodać trochę koncentratu i na końcu 2 łyżki śmietany kwaśnej 18% , odrobinę cukru do smaku.
Kotlety posolić, popieprzyć, posypać mąką, strzepnąć nadmiar i usmażyć. Usmażone kotlety zalać sosem myśliwskim. Smacznego!