Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszysta chałka z dyniowym purée

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 1/2 kilograma
jajko 1 sztuka
śmietana kremówka 1/4 szklanki
miękkie masło 30 gram
cukier 130 gram
sól szczypta
kruszonka
mąka krupczatka 70 gram
masło 50 gram
cukier drobny 50 gram
ponadto :
żółtko jajek 1 sztuka
śmietana kremówka 1 łyżka
drożdże świeże 15 gram
puree 200 z dyni Hakkaido

Przepis i sposób przygotowania na: Puszysta chałka z dyniowym purée

Kroki postępowania

1
Dzięki dyniowemu purée chałka jest świeża i puszysta nawet na drugi dzień.
Składniki kruszonki rozcieram w palcach do uzyskania grudek. Przekładam do pojemnika i wstawiam do lodówki, a w tym czasie przygotowuję ciasto na chałkę.

Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżki lekko ciepłej śmietany i dwóch łyżek mąki robię rozczyn i odstawiam do wyrośnięcia.
Krok 1 - Puszysta chałka z dyniowym purée foto
2
Wyrośnięty rozczyn dodaję do miski z pozostałymi składnikami i wyrabiam, aż ciasto będzie lśniące i elastyczne. Miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i odstawiam do podwojenia objętości.
Po tym czasie jeszcze przez chwilę je wyrabiam, a następnie dzielę na trzy części. Formuję z nich trzy wałeczki jednakowej długości.

Górne końce wałeczków dokładnie sklejam i zaplatam je jak warkocz. Łączę ze sobą również dolne końce powstałej chałki. Końce chałki podwijam pod jej spód i przenoszę ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do podrośnięcia.
Krok 2 - Puszysta chałka z dyniowym purée foto
3
Wyrośniętą chałkę smaruję żółtkiem roztrzepanym z łyżką śmietanki i posypuję wcześniej przygotowaną kruszonką. Ciasto wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę 35 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Gdyby chałka zbyt mocno przypiekała się od góry można ją nakryć arkuszem papieru do pieczenia.

Upieczoną chałkę pozostawiam w foremce do lekkiego przestygnięcia, następnie przekładam na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.
Krok 3 - Puszysta chałka z dyniowym purée foto
4
*z tej porcji można upiec jedną dużą chałkę lub dwie mniejsze.
Krok 4 - Puszysta chałka z dyniowym purée foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawlito 20.06.2014 13:29
pyszności
Ewelina38 14.12.2013 18:56
wspaniała drożdżówka, z dynią jeszcze nie próbowałam :)
anemon 12.11.2013 17:24
No to jesteś zapisana i czekam.
ben-ka 11.11.2013 22:48
na takie pyszności,to ja się piszę.
Katarzyna/kate1980 26.10.2013 20:03
świetny pomysł
anemon 26.10.2013 17:55
Następnym razem jak będziecie robiły chałkę dodajcie trochę dyni, a zobaczycie różnicę na korzyść. Polecam Wam, bo naprawdę warto. Ciasto jest wyjątkowo smaczne.
barbara11561 26.10.2013 14:49
też mi się podoba dodatek dyni do pieczywa:)
caralajna 24.10.2013 10:02
uwielbiam chałkę, a z dynią musi być jeszcze smaczniejsza
Wacław 22.10.2013 09:16
świetny pomysł na chałkę !
anemon 20.10.2013 16:19
@aniagdz, masz rację, czas to zmienić, jak raz upieczesz sama, to przekonasz się, że więcej nie będziesz chciała jeść takiej ze sklepu.
anemon 20.10.2013 16:17
Bardzo Wam dziękuję za miłe komentarze i polecam ten pomysł na chałkę.
Magula 20.10.2013 11:17
super przepis
aniagdz 20.10.2013 10:56
chałka! a ja zawsze kupuję...czas to zmienić
joanna30 20.10.2013 10:49
Uwielbiam chełkę ale takiej jeszcze nie jadłam :)
gibli 20.10.2013 10:29
taka z mleczkiem i masełkiem, mniam....:)
Mniam 20.10.2013 10:23
Na pewno pyszna, bo robiłam drożdżówki z dynią i bardzo nam smakowały.
Janina 20.10.2013 09:57
Wspaniałe smaki , lubię z mlekiem;)
Ola1984 20.10.2013 08:43
Uwielbiam domową chałkę :) Pysznie :)
Izabela9 20.10.2013 00:06
Pyszna chałeczka.
Gary Michy 19.10.2013 23:40
Wygląda idealnie, jak ze sklepu, ale na pewno o wiele pyszniejsza! :)
Lis 19.10.2013 22:52
mniam - pysznie się zapowiada taka chałwa:)
Mati13 19.10.2013 22:08
wygląda bardzo ładnie
anemon 19.10.2013 21:52
Masz rację, lekko ciepła chałka jest najsmaczniejsza, ale ta smakowała nam i była świeża, również na drugi dzień.
mufinka79 19.10.2013 21:48
Wspaniała chałka :)
Renata9 19.10.2013 21:41
pyszna chałka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak