Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone ziemniaki Hasselback
Do moich ulubionych zaliczam szwedzkie ziemniaki Hasselback. Do nas dotarły ze sztokholmskiej restauracji Hasselbocken. Ziemniaki te pięknie prezentują się na talerzu, przygotowuje się je bardzo prosto i przede wszystkim smakują prawie tak, jak pieczone w ognisku. Są chrupiące, a wewnątrz delikatne, miękkie.
Czym są ziemniaki hasselback? To specjalny sposób przygotowania ziemniaków. Są to pieczone ziemniaki, które nacina się na cienkie plasterki do mniej więcej połowy ziemniaka. Są one idealnie chrupkie, aromatyczne i bardzo proste do przygotowania!
Dosyć często wzbogacam ziemniaczki plasterkami sera, szynki, boczku lub cebulki. Ciekawy smak pojawia się przy dodaniu topionego wędzonego sera, smakuje jak boczek. Do tego sałata masłowa i śmietana ze szczypiorkiem. Pycha!
Polecam ten łatwy, smaczny i elegancki przysmak
1. Umyte osuszone ziemniaki układamy między dwiema deseczkami i kroimy cienkie, 3mm, plasterki, zatrzymując nóż na desce. W ten sposób plasterki będą się lekko rozwarstwiać, ale trzymać razem. Oczywiście robimy to po kolei z każdym ziemniakiem.
2. Ziemniaki pędzlujemy oliwą, solimy i posypujemy np. rozmarynem. Układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temp. 200 stopni Celsjusza przez około 60min. Ziemniaczki powinny być mocno zarumienione.