Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Trójkąty z ciasta francuskiego nadziane budyniem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie

Przepis i sposób przygotowania na: Trójkąty z ciasta francuskiego nadziane budyniem

Kroki postępowania

1
opakowanie ciasta francuskiego
1 duży budyń śmietankowy
1 duży budyń czekoladowy
6 łyżek cukru do budyniu
1 litr mleka 3,2 %
cukier do posypania
1 jajko do posmarowania
Krok 1 - Trójkąty z ciasta francuskiego nadziane budyniem foto
2
Przygotowujemy nadzienie do trójkątów. Gotujemy budynie: śmietankowy i czekoladowy. W ½ szklance mleka rozprowadzamy proszek budyniowy, dodając 3 łyżki cukru. Budyń musi być gęsty dlatego zamiast w ¾ litra mleka gotujemy go w½ litra. Budyń cały czas energicznie mieszamy aby się nie przypalił. Po ugotowaniu lekko studzimy ale nie może być zimny. Letni budyń lepiej się rozsmarowuje.
Krok 2 - Trójkąty z ciasta francuskiego nadziane budyniem foto
3
Ciasto francuskie kroimy na 6 lub 12 równych kwadratów, zależny od tego jaką wielkość ciastek chcemy otrzymać.
Krok 3 - Trójkąty z ciasta francuskiego nadziane budyniem foto
4
Na każdy z nich nakładamy łyżkę budyniu śmietankowego
Krok 4 - Trójkąty z ciasta francuskiego nadziane budyniem foto
5
i łyżeczkę budyniu czekoladowego.
Krok 5 - Trójkąty z ciasta francuskiego nadziane budyniem foto
6
Zwijamy w trójkąt, zlepiamy brzegi, możemy sobie pomóc widelcem.
Krok 6 - Trójkąty z ciasta francuskiego nadziane budyniem foto
7
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy nadziane trójkąty, smarujemy je rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem.
Krok 7 - Trójkąty z ciasta francuskiego nadziane budyniem foto
8
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 30 minut, do momentu zarumienienia.
Krok 8 - Trójkąty z ciasta francuskiego nadziane budyniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mala 19.10.2013 14:32
na pewno zrobię
Megg 17.10.2013 10:09
uwielbiam takie rożki z ciasta francuskiego
Luki 16.10.2013 21:00
deserek rewelacja
Wiesława1 16.10.2013 20:51
pycha ciasto francuskie
sunnymood 16.10.2013 20:07
przepyszne;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak