Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki w cieście francuskim
Zagotować całość pod przykryciem. W międzyczasie myjemy gruszki, obieramy je ze skórki tak aby pozostał nam ogonek. Jeśli nasze gruszki nie stoją stabilnie musimy odkroić nieco spód. Wkładamy je do gotującej zalewy i gotujemy pod przykryciem ok. 25 minut (gruszki mają być miękkie).
Gruszki wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto francuskie rozkładamy i tniemy je zaczynając od dłuższej strony w cienkie paseczki (u mnie ok. 0,5 cm) (jeśli macie użyjcie do tego noża do pizzy).
Gruszki osuszamy i każdą starannie owijamy paseczkami z ciasta francuskiego, zaczynając od dołu! Jeśli skończy się jeden pasek, doklejamy do niego następny i aż cała gruszka będzie owinięta ciastem. Gruszki w cieście francuskim - przygotowania
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenie i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200-220 stopni ok. 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni.
W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej.
Upieczone gruszki polewamy czekoladą.
Podajemy ciepłe.
Uwagi:
Zalewę, w której gotujemy gruszki można tak naprawdę przygotować z dowolnych składników, które akurat mamy pod ręką. Można użyć połączenia wody, cukru, cukru wanilinowego i ulubionych przypraw (cynamon, goździki, mieszanka do grzanego wina). Zapraszam do eksperymentowania