Gruszki w cieście francuskim

Gruszki w cieście francuskim

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gruszki

    4 szt
  • cukier

    250 g
  • woda

    1 litr
  • sok z pomarańczy

    1/2 szklanki
  • skórka z pomarańczy lub limonki

    2 łyżki
  • laska wanilii

    1 szt
  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • czekolada gorzka

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka wlewamy wodę i sok z pomarańczy. Wsypujemy cukier i skórkę z pomarańczy. Laskę wanilii należy rozkroić wzdłuż. Nożem delikatnie zbieram wszystkie ziarenka (można też użyć małej łyżeczki) i dodaje je do wody z sokiem. Laskę z wanilii również możemy dodać to przygotowanej zalewy, ewentualnie można włożyć ją do hermetycznego pudełka z cukrem i po kilku dniach otrzymamy wyśmienity cukier waniliowy o mocnym aromacie.

Zagotować całość pod przykryciem. W międzyczasie myjemy gruszki, obieramy je ze skórki tak aby pozostał nam ogonek. Jeśli nasze gruszki nie stoją stabilnie musimy odkroić nieco spód. Wkładamy je do gotującej zalewy i gotujemy pod przykryciem ok. 25 minut (gruszki mają być miękkie).

Gruszki wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Ciasto francuskie rozkładamy i tniemy je zaczynając od dłuższej strony w cienkie paseczki (u mnie ok. 0,5 cm) (jeśli macie użyjcie do tego noża do pizzy).

Gruszki osuszamy i każdą starannie owijamy paseczkami z ciasta francuskiego, zaczynając od dołu! Jeśli skończy się jeden pasek, doklejamy do niego następny i aż cała gruszka będzie owinięta ciastem. Gruszki w cieście francuskim - przygotowania

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenie i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200-220 stopni ok. 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni.

W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej.

Upieczone gruszki polewamy czekoladą.
Podajemy ciepłe.

Uwagi:

Zalewę, w której gotujemy gruszki można tak naprawdę przygotować z dowolnych składników, które akurat mamy pod ręką. Można użyć połączenia wody, cukru, cukru wanilinowego i ulubionych przypraw (cynamon, goździki, mieszanka do grzanego wina). Zapraszam do eksperymentowania

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jola1508 14.12.2014 20:15
smakowicie wyglądają - chętnie spróbuję :)
Pani Domu 13.12.2014 23:14
wyglądają cudnie
berys18 13.12.2014 23:12
wspaniałe gruszki
Krzysztof15 13.12.2014 06:23
pyszne gruszki
paula99926 12.12.2014 18:07
podoba mi się ta propozycja
Grazyna0211 12.12.2014 15:34
świetny pomysł
Skotka 12.12.2014 15:02
Piękne gruszeczki:)
Zdzisław 12.12.2014 14:51
pyszne słodkości się upiekły
IwonaDD 12.12.2014 13:56
pięknie się prezentują
jola91 12.12.2014 13:49
Wyglądają uroczo, pewnie są bardzo smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat