KURA W GALARECIE

KURA W GALARECIE

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kury(nie tłustej)

    1/2
  • marchew

    1 nieduża
  • pietruszka

  • selera

    kawałek
  • cebula biała

    1
  • żelatyny Prymat

    1 dkg
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oczyszczoną i umytą kurę dzielimy na ćwiartki, zalewamy trzema szklankami zimnej wody, dodajemy oczyszczone i opłukane jarzyny, solimy, gotujemy na wolnym ogniu do miękkości, studzimy w rosole. Z ugotowanej kury zdejmujemy skórę, mięso kroimy w kawałki. Zbieramy tłuszcz, cedzimy rosół przez gęste sitko, aby był klarowny. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, rozpuszczamy w części gorącego rosołu, łączymy z pozostałym rosołem. Na dnie salaterki układamy marchew pokrojoną w talarki lub paski i listki zielonej pietruszki. Zalewamy paroma łyżkami gęstniejącego rosołu. Gdy całkowicie zastygnie, układamy mięso, zalewamy galaretką i odstawiamy w chłodne miejsce. Przed podaniem podgrzewamy lekko dno salaterki, wyjmujemy galaretkę na płaski talerz i ostrym nożem kroimy na porcje. Podajemy jako przystawkę do obiadu lub na kolację.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Justyna Jussstiii

19.09.2011 09:16
super

Justyna Jussstiii

19.09.2011 09:16
super

jola1512

26.04.2011 10:39
extra

aacaac

23.04.2011 06:55
polecam

gosia561

20.01.2011 22:44
mniam

jasiek

16.01.2011 22:48
muszę jeść galaretkę bo jest dobra na chrząstki

Allice

01.10.2010 19:10
bardzo lubię galaretkę drobiową, bardzo dobrze sprawdza się na przyjęciach podawana w postaci małych babeczek. :)

magical66

26.09.2010 11:11
pomysłowe, pierwsze słyszę muszę spróbować

kotlet

25.09.2010 15:59
polecam wszystkim

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat