Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

czterokolorowa babka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 i 1/2 szklanka
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 8 szt
olej 1/2 szklanki
mak 1/2 szklanki
barwnik żółty w żelu 1 kropla
kawa zbożowa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: czterokolorowa babka

Kroki postępowania

1
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno. Dodajemy cukier i dokładnie ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Mąkę proponuję przesiewać sitkiem , wtedy ciasto jest bardziej puszyste. Na koniec powoli dodawać olej i miksować.
Dzielimy ciasto na 4 części. Pierwszą pozostawiamy nie zmienioną, do drugiej dodajemy mak, do trzeciej kawę inkę , a do 4 barwnik w żelu.
Krok 1 - czterokolorowa babka foto
2
Warstwami ciasta przelewamy do uprzednio wysmarowanych form do babek. Z ww składników powinny wyjść 2 babki. Wstawiamy do piekarnika na 35 minut.
Krok 2 - czterokolorowa babka foto
3
Należy pamiętać, że po wyjęciu z piekarnika nie wolno od razu wyciągać ciasta. Trzeba odczekać kilka minut i podważyć boki, ale wyciaga się je po wystudzeniu.Można posypać cukrem pudrem lub pozostawić w nienaruszonej formie.
Krok 3 - czterokolorowa babka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marianp20 15.10.2013 16:09
fajny przepis
lara 15.10.2013 14:43
babki choć proste są naprawdę pyszne!!!
Joannasz3190 15.10.2013 13:46
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak