Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moje smaki: Drożdżowy wieniec orzechowo-kakaowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 120 g
mąka pszenna 300 g
drożdże świeże 15 g
cukier 1 łyżka
roztopione masło 30 g
sól 1 szczypta
żółtko jajek 1 sztuka
cukier brązowy 4 łyżki
kakao 1 łyżka
roztopione masło 50 g
orzechy laskowe 6 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Moje smaki: Drożdżowy wieniec orzechowo-kakaowy

Przepis bierze udział w konkursie z książką "Moje smaki".

Inspiracją był Estoński kringel z cynamonem.
Drożdże i 1 łyżkę cukru rozpuścić w letnim mleku, odstawić na 3 minuty. Mąkę przesiać do miski. Dodać żółtko, szczyptę soli oraz 30 g roztopionego i ostudzonego masła. Wlać mleko z rozpuszczonymi drożdżami. Wszystko wymieszać łyżką i zarobić ciasto (zagniatać ok. 5 minut). Z ciasta uformować kulę, odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

W tym czasie można zrobić nadzienie orzechowo-kakaowe. W miseczce umieścić 50 g roztopionego i lekko ostudzonego masła. Dodać 4 łyżki brązowego cukru, 1 łyżkę kakao oraz 6 łyżek zmielonych orzechów laskowych. Wszystko dokładnie wymieszać.

Kiedy ciasto już wyrośnie, należy rozwałkować je na prostokątny placek o grubości ok 0.5 cm. Powierzchnię ciasta równomiernie posmarować masą orzechowo-kakaową. Ciasto zwinąć w rulon. Powstałą roladę naciąć ostrym nożem na pół wzdłuż dłuższego boku tak, aby powstały 2 równe części. Nie należy jednak przecinać rolady do końca, najlepiej zostawić ok. 3-4 cm, aby wieniec było łatwiej zapleść. Dwie części rolady należy opleść wokół siebie. Warstwy ciasta i nadzienia ładnie się uwidocznią. Kiedy 2 części ciasta będą już zaplecione, można przeciąć początek rolady i połączyć go z końcami zaplecionego ciasta tak, aby powstał wieniec.

Wieniec ostrożnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakryć lnianą ściereczką i odstawić na 15 min. Po tym czasie wieniec wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec w tej temperaturze 5 min, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 15-20 min, aż wierzch ciasta się ładnie zrumieni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 14.10.2013 20:28
bardzo dobrze wygląda ;)
malaczarna23 14.10.2013 18:18
uwielbiam takie drożdżówki:)
halina17 14.10.2013 16:23
Ładnie wygląda.
patryska76 14.10.2013 13:35
Wygląda przepięknie! ;-)
Małgorzata9 14.10.2013 12:35
wygląda bardzo smakowicie
joanna30 14.10.2013 12:05
Niedawno robiłam podobny tylko, ze z makiem a le z orzechami tez musi byc pycha :)
hahanka 14.10.2013 12:01
wygląda wspaniale
adelajda 14.10.2013 11:46
super upleciony :)
Megg 14.10.2013 11:29
prezentuje się wyśmienicie
barbara11561 14.10.2013 11:10
wygląda bardzo smacznie
Anna133 14.10.2013 10:55
alez pięknie uplecione
Olga_SK 14.10.2013 10:49
pięknie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak