Przepis i sposób przygotowania na: Mus z szynki i pomidorów w piance majonezowej.
Do mieszaniny wina i bulionu dodać żelatynę (6 łyżeczek) i rozpuścić ją .Roztwór można lekko podgrzać. Ostudzić.
Dodać majonez, sól i pieprz do smaku. Wszystko spienić .
Do oziębionych większych miseczek wlać piankę na dno, na wysokość 1 cm., schłodzić.
Z pomidorów zdjąć skórkę .Połowę zmiksować z szynką, a resztę pokroić w małą kostkę.
Dodać 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 100 ml ciepłego soku pomidorowego.
Następnie dodać kostki pomidorów i ubitą śmietanę. Wymieszać i mus nałożyć do mniejszych miseczek. Wstawić do lodówki do stężenia.
Na schłodzoną piankę majonezową, wyłożyć mus z szynki i pomidorów.
Wolną,1cm przestrzeń przy ściankach miseczki, zalać pozostałą pianką majonezową i pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.