Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczne drożdżówki
Kroki postępowania
Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu, a ż podwoi swoją objętość.
Jako nadzienia użyłam masy makowej.
Ciasto: | |
mąka | 0,5 kg |
mleko | 1 szklanka |
jajko | 2 sztuki |
masło | 1/2 kostki |
drożdże | 5 dag |
cukier | 0,5 szklanki |
jajko | do smarowania |
masa makowa | |
suchy mak | 250 g |
miód | 2 łyżki |
jajko | 2 sztuki |
bakalie | |
masło | 1 łyżka |
cukier puder | 10 dag |
proszek do pieczenia | 1/4 łyżeczki |
olejek migdałowy | kilka kropel |
mąka krupczatka | 1 łyżka |
kruszonka | |
mąka | 4 łyżki |
cukier | 4 łyżki |
masło | 1/4 kostki |
POLECANE PRZEPISY
PORADY KULINARNE
Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: