Przepis i sposób przygotowania na: Tarta szpinakowa z camembertem
Kroki postępowania
Dobrze posiekać, aż cząstki masła będą bardzo małe, dodać jajko i szybko zagnieść ciasto.
Chłodzimy je ok godziny w lodówce
Na masełku podsmażany cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i przeciśnięty czosnek.
Dorzucamy szpinak i smażymy razem.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem- musi być wyrazisty, bo po upieczeniu na tarcie mało doprawiony szpinak będzie niesmaczny
( inst. dla pocz. :)- rozwałkowane ciasto nawinąć na obtoczony w mące wałek, następnie zaczynając od jednego boku formy rozwijamy na nią ciasto, zostawiając zapas na brzegi, po dociśnięciu brzegów, wałkiem przejechać po formie żeby równo odciąć nadmiar ciasta )
Ciasto nakłuć delikatnie widelcem- niezbyt mocno, żeby nie podpłynął masą- wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać fasolę lub groch i podpiec w temp 180 st C
Na podpieczony spód (ściągnąć papier i fasolę !!) przekładamy szpinak, na górę układamy plastry camemberta i wkładamy do pieca na ok 45 minut, temp 180st C
Ja polecam do niej sos czosnkowy z orzechami włoskimi lub curry z sezamem ( znajdują się w mojej księdze, ale jeszcze nie doczekały się zdjęć )
SMACZNEGO!!