Przepis i sposób przygotowania na: Roladka kokosowo-rumowa dla dorosłych
Herbatniki zmielić w młynku do kawy. Osobno zmielić biszkopty.
W sporym szerokim rondelku rozgrzać mleko z masłem, dodać kakao i wymieszać na jednolitą masę, dodać aromat rumowy i zmielone herbatniki - wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Do chłodnej masy dodać rum i mączkę biszkoptową. Ponownie wymieszać.
Masę kakaową rozwałkować cienko na woskowanym papierze do pieczenia, kształtując prostokąt.
~ MASA jasna:
W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną na kostki czekoladę, cukier puder i masło. Wymieszać na jednolitą masę. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia, dolać malibu i dodać zmielone wiórki kokosowe. Wyrobić na jednolitą masę.
Wyłożyć równą warstwą na ciemnym spodzie i zwinąć jak najciaśniej. Obtoczyć w wiórkach kokosowych, owinąć w folię spożywczą, ciasno skręcić boki - włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem pokroić w plasterki.