Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ziemniaczane litewskie

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 30 g
masło 40 g
jajko 4 szt
esencja migdałowa
migdały mielone 30 g
powidła śliwkowe
ziemniaki ugotowane w mundurkach kg
jabłka suszone 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ziemniaczane litewskie

Ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać i utrzeć na tarce do jarzyn. Oddzielić żółtka od białek . Żółtka utrzeć z cukrem. Do masy ziemniaczanej dodawać stopniowo mąkę, wymieszać i wlać roztopione masło, ukręcone z cukrem żółtka i pod koniec - ubite na sztywną pianę białka. Ciasto ostrożnie wymieszać, dodając kilka kropli esencji migdałowej, mielonych migdałów i posiekanych suszonych jabłek.
Ciasto wlać do formy i piec około 1h w 180 st C. W połowie pieczenia ciasto posmarować powidłami śliwkowymi, powtórzyć ten krok jeszcze raz po upieczeniu. Ciasto ma rodowód litewski.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olga_SK 05.10.2013 08:17
Fantastyczny pomysł :)
ana1 05.10.2013 07:42
wygląda świetnie
V_kuchareczka 04.10.2013 21:36
takiego jeszcze nie jadłam, a zapowiada się przepysznie
Monika-twin 04.10.2013 21:22
alel fajny przepis
Marta1986 04.10.2013 21:08
pyszne i smaczne
noninka77 04.10.2013 21:03
interesujący przepis:)
sylwia_mc 04.10.2013 20:59
ciekawy przepis, fascynuje mnie jego smak
Adam/ZUB3R 04.10.2013 20:54
wygląda smacznie
IwonaDD 04.10.2013 20:52
wspaniałe!!!!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak