Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto porzeczkowe z kremem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 8
mąka 1 szklanka
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
masa
śmietana 30% 1 l
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
cukeir puder 0,5 szklanki
porzeczki czarne 2 szklanki
żelfix 3 lyżki
margaryna 0,5 kostki
mleko 4 łyżki
cukier 4 łyzki
kakao 4 łyżki
galaretka truskawkowa

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto porzeczkowe z kremem

Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę. Wsypać cukier cały czas miksując. Nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Wsypać przesitowaną mąkę i proszek do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut. Po ostudzeniu przeciąć na pół.
Porzeczki:
Porzeczki umyć i obrać z szypułek. Rozgotować je i wsypać żelfix. Ostudzić.
Masa:
Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Śmietanę ubić na pianę. Dodać cukier puder i zimną żelatynę. Zmiksować.
Polewa:
Margarynę na polewę rozpuścić z mlekiem, dodać kakao i cukier cały czas mieszając. Lekko przestudzić.
Galaretkę przygotować w połowie podanej ilości wody. Ostudzić.
Biszkopta posmarować masą, przyłożyć drugim biszkoptem, następnie rozsmarować porzeczki, a na nich masę. Na wierzchu zrobić wzorki polewą, a gdy zastygnie polać tężejącą galaretką.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pati100015 03.10.2013 17:20
pyszne ciacho, ładnie się prezentuje
WiktoriaGotuje 03.10.2013 16:10
robię podobne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak