Przepis i sposób przygotowania na: Pizza wegetariańska
Pizza wegetariańska to pizza, której składniki to pieczarki, kukurydza, brokuły, pomidorki i cebula. Możesz tę listę dowolnie zmienić i dodać jeszcze oliwki lub paprykę.
Składniki na ciasto:
- mąka pszenna - 2 szkl.;
- suche drożdże - 1 płaska łyżeczka;
- olej z oliwek lub roślinny - 2 łyżeczki;
- letnia woda - 3/4 szkl.;
- sól - szczypta, ok.1/4 łyżeczki,
- cukier - 1 łyżeczka;
- zioła - 1 łyżeczka, np. oregano, zioła prowansalskie, bazylia;
Składniki na sos pomidorowy:
- przecier pomidorowy - małe opakowanie;
- woda gorąca - kilka łyżek;
- czosnek - 2 ząbki;
- zioła - 1 łyżeczka ziół np. oregano, zioła prowansalskie, bazylia, pieprz czarny;
- olej - 2 łyżki;
Dodatki do pizzy wegetariańskiej:
- mały brokuł;
- kilka pieczarek;
- cebula;
- kukurydza z puszki - garść;
- pomidorki koktajlowe - 5-6 szt.;
- ser żółty - 2-3 plasterki lub starty parmezan;
- mozzarella;
Przygotowanie ciasta:
Do szklanki z letnią wodą wsypujemy drożdże, sól, cukier i dolewamy olej – całość starannie mieszamy przez 3-4 minuty. Zawartość wlewamy do miseczki z przesianą mąką pszenną i wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto na pizzę jest już odpowiedniej konsystencji odstawiamy do wyrośnięcia na minimum godzinkę np. do piekarnika nagrzanego do temperatury 40-50 stopni lub w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na delikatnie posmarowane olejem lub masłem blachy lub wyłożone papierem do pieczenia – równomiernie rozkładamy ciasto na całą powierzchnię blach, formujemy grubszy brzeg.
Przygotowanie sosu:
Koncentrat przekładamy do miski, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy zioła mocno roztarte w palcach (sól, cukier ewentualnie do smaku) i mieszamy to z gorącą wodą. W zależności od tego jaki mamy koncentrat, różna będzie ilość dodanej wody. Sos powinien być rzadki, jak śmietana. Zostawiamy do przestudzenia, najlepiej w lodówce na ok. 15 min.
Przygotowanie pizzy:
Podczas wyrastania ciasta trzeba przygotować składniki na pizzę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Pomidorki umyć i pokroić na plasterki. Mozzarellę osączyć i pokroić na plastry ok. 0,5 cm. Brokuły podzielić na małe różyczki i razem z pieczarkami umyć i wrzucić na posolony wrzątek (brokuł gotować 7 min. a pieczarki - 15 min.). Po tym czasie warzywa wyjąć, osączyć z wody i ostudzić, pieczarki pokroić na grubsze plasterki.
Na patelni rozgrzać olej z odrobiną masła, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Dodać pieczarki i podsmażyć delikatnie, tak, żeby z pieczarek odeszło trochę wody. Na uformowane ciasto wykładamy sos pomidorowy i równomiernie go rozprowadzamy.
Układamy po kolei: ser żółty lub starty parmezan, pieczarki, kukurydzę, brokuły, pomidorki i na wierzch plasterki mozzarelli.
Wstawiamy ciasto do rozgrzanego piekarnika - ok. 230 stopni i pieczemy około 10-15 minut (trzeba pilnować, żeby zbyt mocno się nie przypaliła).