Przepis i sposób przygotowania na: ORKISZOWE PLACKI Z CUKINII Z SOSEM GORGONZOLA.
ze skórką. Posypuję odrobiną soli (uwaga, bo sos będzie słony), aby
warzywo puściło sok. Następnie mocno wyciskam cukinię z wody.
Wbijam jajka, dodaję tyle mąki, by ciasto miało klejącą konsystencję
jak placki ziemniaczane.
Na patelni rozgrzewam dość sporo oleju. Na rozgrzany tłuszcz
wykładam porcję ciasta, spłaszczam i smażę z obu stron na piękny,
brązowy kolor. Każdy placek osączam z tłuszczu na papierowym
ręczniczku i odkładam w ciepłe miejsce, aby nie wystygły.
W międzyczasie ser wkładam do rondelka, wlewam śmietankę
i zagotowuję. Trzymam na ogniu tak długo, aż ser się nie rozpuści,
ciągle mieszając - aby nie przypalić.
Gotowy ser zostawiam, aby nieco ostygł - stanie się ciągnący gęstszy.
Podaję go z ciepłymi plackami (jeśli wystygły, można je podgrzać
na patelni, uważając, by ich nie spalić).