Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślany placek drożdżowy ze śliwkami pod kruszonką

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto drożdżowe:
Zaczyn:
SZKLANKA MLEKA
drożdże 100 g
cukier szklanka
mąka pszenna 6 łyżek
ponadto :
mąka pszenna 800 g
skórka z cytryny z 2 szt
jajko 3
żółtko jajek 3
masło roztopione 100 g
olej 1/4 szklanki
szczypta soli
śliwki
kruszonka
otręby owsiane 0,5 szklanka
zimne masło 150 g
brązowy cukier 1 szklanka
mąka pełnoziarnista 1,5 orkiszowa

Przepis i sposób przygotowania na: Maślany placek drożdżowy ze śliwkami pod kruszonką

Składniki na ciasto drożdżowe:
· ok. szklanki mleka
· 100 g drożdży
· szklanka cukru
· 6 łyżek mąki
Z podanych składników przygotowujemy zaczyn - drożdże kruszymy i zasypujemy cukrem. Czekamy aż zaczną przechodzić w stan płynny, dodajemy mąkę i stopniowo dodajemy ciepłe mleko. Dobrze mieszamy, aby nie było żadnych grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
· 800 g mąki
· skórka stara z 2 cytryn
· 3 jajka
· 3 żółtka
· 100 g roztopionego masła
· 1/4 szklanki oleju
· szczypta soli

Łączymy mąkę, skórkę z cytryny, jajka, masło, olej i sól, dodajemy zaczyn. Dobrze wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

· śliwki

Ciasto drożdżowe przekładamy do dużej blachy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Układamy śliwki i chwilę czekamy, żeby ciasto jeszcze popracowało. Wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut, 180 stopni. Po tym czasie wykładamy połowę przygotowanej kruszonki.
Kruszonka:

· 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
· 1/2 szklanki otrąb owsianych
· 150 g zimnego masła
· szklanka brązowego cukru

Z podanych składników robimy kruszonkę.

Kruszonkę dzielimy na pół. Jedną część wykładamy na śliwki po ok. 20-25 minutach pieczenia i pieczemy ok. 15 minut. Po tym czasie na ciasto wykładamy resztę kruszonki i pieczemy jeszcze ok. 15 minut z włączoną grzałką górną.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ilona_eS 23.09.2013 20:11
Wyglada swietnie. uwielbiam wszelkie ciasta ze sliwkami:)
Ewa 23.09.2013 17:42
Najlepsze ciepłe ze szklanką zimnego mleka :) , smak dzieciństwa.
noninka77 23.09.2013 17:41
uwielbiam ciasto drożdżowe a jak jest jeszcze gorące .....mmmmmm pycha!
Andrzej8 23.09.2013 17:35
wygląda rewelacyjnie
Renata9 23.09.2013 16:59
smakowite ciacho
adelajda 23.09.2013 16:55
bardzo lubię drożdżowe z owocami :)
cukiereczek 23.09.2013 16:44
super ciasto
babeczka007 23.09.2013 16:35
cudowne ciacho !!! nic tylko jeść !!
Jadwiga/Jaga85 23.09.2013 16:00
Uwielbiam drożdżowce:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak