Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Fale Dunaju z gruszkami
Fale Dunaju to pyszne ciasto w dwóch smakach: waniliowym i kakaowym. Ciasto przełożone jest kremem budyniowym i kawałkami soczystych gruszek. Jest pyszne i bardzo efektowne. Polecam!
Ciasto:
1. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.
2. Gruszki myjemy, obieramy, kroimy w ósemki i usuwamy gniazda nasienne.
3. Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dosypując stopniowo w miarę ubijania. Gdy jajka będą puszyste dodajemy stopniowo przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i ostudzoną margarynę, miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników.
4. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy kakao i 3 łyżki mleka i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.
5. Prostokątną formę (wym. 26x33 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy najpierw jasne ciasto, a potem ciemne z kakao.
6. Na cieście układamy w rzędach cząstki gruszek. Ciasto pieczemy około 35 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ciasto studzimy.
Krem budyniowy:
1. Z 500 ml mleka odlewamy około 3/4 szklanki, w której rozpuszczamy budyń. Resztę zagotowujemy z 2 łyżkami cukru - o ile budyń jest bez cukru, jeśli budyń jest z cukrem to nie dodajemy już tych 2 łyżek cukru.
2. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony w mleku budyń i chwilę gotujemy aż masa zgęstnieje. Zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.
3. Masło ucieramy na puszystą masę. Do utartego masła dodajemy wystudzony budyń i miksujemy aż masy się połączą, ale nie za długo, bo budyń zrzednie.
4. Krem budyniowy rozsmarowujemy na ostudzonym cieście i odstawiamy do lodówki do stężenia masy.
Polewa czekoladowa:
1. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z 2 łyżkami masła.
2. Gotową polewą dekorujemy ciasto i ponownie odstawiamy do lodówki, aby polewa zgęstniała.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Smacznego!