Galaretka z nóżek wieprzowych

Galaretka z nóżek wieprzowych

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • przednie nogi wieprzowe

    4 szt
  • szyja indycza

    1 szt
  • duża marchewka

    1 szt
  • mały seler

    1 mały
  • mała pietruszka

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    1 główka
  • sól, pieprz mielony

  • golonka

    1 tylna
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Nogi dokładnie oczyścić, opalić, wyszorować. rozkroić na 3 części każdą (nigdy nie rąbię, żeby uniknąć odłamków kości).Włożyć do garnka, dodać golonke i szyję, zalać wodą na mn.w. 5 cm ponad nogi.Zagotować, wodę odlać, nogi umyć. Zalać ponownie gorącą wodą, włożyć przyprawy i przeciętą wszerz główkę czosnku oraz obrane warzywa i przyrumienioną cebulę. Gotować na wolnym ogniu (tak, by tylko \"mrugała\") do miękkości nóżek.Po ugotowaniu nóżki, mięso i szyję lekko ostudzić, obrać z kości, pokroić w kosteczkę. Wywar przecedzić, zostawić marchewkę.Do przecedzonego wywaru dodać starkowaną marchewkę i mięsa. Doprawić solą, pieprzem i ew. maggi. Rozlać do salatrk.Podawać na liściu sałaty. SMACZNEGO!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

05.07.2015 17:59
Zawsze dobra.

Aannkaa82

23.03.2013 19:01
Bardzo lubie taką galaretę, dużo bardziej niż drobiową.

Stenka

31.01.2013 08:23
lubię

Anna133

22.04.2012 10:24
świetna , ja robię zdrobiu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat