Przepis i sposób przygotowania na: Kotlet schabowy z frytkami w puszystej panierce
Schabowy z frytkami - klasyk obiadowy w wydaniu domowym. Frytki możesz zrobić z przepisu na domowe frytki z piekarnika. Schab przed smażeniem warto posmarować musztardą i doprawić majerankiem i tymiankiem. Panierowane mięso smażymy do zezłocenia, a potem żeby zmiękło.
Schabowy z frytkami:
Umyć dokładnie pokrojone już wcześniej plastry schabu, dobrze ubić ze wszystkich stron. Schab posmarować musztardą i przyprawić wg uznania. Pozostawiam na jakieś 5-10 min kotleciki schabowe, aby skruszały.
Następnie maczam je najpierw w mące, dobrze roztrzepanym jajku, wymieszanym z tymiankiem i majerankiem i na końcu w bułce tartej. Sama trę bułkę, ponieważ jest zawsze świeża i pulchna.
Tak przygotowane schabowe wkładam na rozgrzany tłuszcz na patelni i smażę, po chwili, gdy nabiorą złotego koloru zmniejszam ogień i delikatnie nadal je podsmażam.
Podaję z moimi ulubionymi frytkami i sałatką.
Życzę smacznego:)