Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z ciemnych mirabelek

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier biały zwykły 0,5 kg
żelfix 1 opakowanie
mirabelki 2 ciemne
cukier waniliowy 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z ciemnych mirabelek

Mirabelki przebrać, umyć dokładnie i wydrylować, ja to robię za pomocą małego nożyka i palców. Szybko i wygodnie i nie potrzeba drylownicy.

Wrzucić do garnka, zasypać cukrem i przesmażyć. Wystudzić.

Zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito (zrobiłam tak, żeby skórki nie były wyczuwalne). Wsypać żelfix, zamieszać i zagotować. Gotować 1-2 minuty.

Słoiki wyszorować, wyparzyć. Do gorących nalewać gotowy dżem. Zakręcać i odstawić do góry dnem. Gdy wystygną wynieść do piwnicy

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 23.01.2014 23:12
ooo super :0
Wafelek2601 16.12.2013 15:50
Uwielbiam taki domowy dżemik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak