Alpejka malinowa

Alpejka malinowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • masło lub margaryna

    200 g
  • cukier

    1 szklanka
  • jajko

    4 sztuki
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • kakao

    3 łyzki
  • cukier waniliowy

    16 g

Krem

  • śmietana 30%

    1/2 kg
  • cukier puder

    2 łyżki
  • serek mascarpone

    250 g
  • maliny świeże

    1/2 szklanki

Poncz

  • woda letnia

    3/4 szklanki
  • cukier trzcinowy

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • rum

    1 łyżka

Dodatkowo

  • dżem malinowy

    3/4 szklanki
  • galaretka czerwona

    1 sztuka
  • maliny świeże

    1,5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Alpejka malinowa foto
1.
Ciasto: Miękkie masło lub margarynę ,ogrzane do temp pokojowej utrzeć na puch z cukrem i cukrem waniliowym,mieszając,wbijać po jednym jajku.
Krok 2 - Alpejka malinowa foto
Mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao,dodawać po łyżce do masy miksując mikserem na najniższych obrotach,wymieszane ciasto,przełożyć do wyłożonej pergaminem blaszki, piec 40-45 minut w temp 175*c.po całkowitym wystudzeniu przekroić wzdłuż na połowę.
Krok 3 - Alpejka malinowa foto
Poncz: Składniki ponczu połączyć ze sobą,wymieszać.
Krok 4 - Alpejka malinowa foto
Masa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywną pianę ze śmietan fiksem i cukrem pudrem,mascarpone utrzeć ze świeżymi malinami,połączyć ze śmietaną wymieszać delikatnie. Galaretkę rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody zostawić do lekkiego stężenia
Krok 5 - Alpejka malinowa foto
Przełożenie: Przekrojone ciasto czekoladowe nasączyć połową ponczu,posmarować konfiturą malinową,posmarować 3/4 kremu przykryć drugim ciastem,rozsmarować resztę kremu,powciskać świeże maliny zalać tężejącą galaretką tak aby połowa owoców wystawała ponad galaretkę.Zostawić do całkowitego stężenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (27)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
soovka 05.01.2015 14:32
mniam! Wygląda przepysznie!
Futka 11.10.2014 11:57
Boska alpejka! :)
caralajna 09.10.2014 19:05
fantastyczne ciacho
Kluska_87 09.10.2014 15:21
apetycznie wygląda
Ela15 09.10.2014 15:16
prezentuje się rewelacyjnie, na pewno jest świetna
ewasylwia 09.10.2014 14:27
Smakowicie wygląda, szkoda że nie mam już malin w ogórdku.
Mniam 09.10.2014 11:20
Wygląda obłędnie! Z malinami musi smakować cudownie!
Maria 70 09.10.2014 10:12
Tylko spacerować...
Krzysztof15 09.10.2014 09:50
pysznie tu u Ciebie
Wiesława1 09.10.2014 09:31
wyglada smakowicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat