Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Biszkopt
-
jajko
5 sztuka -
cukier
3/4 szklanka -
cukier waniliowy
2 łyżeczka -
mąka pszenna
1/2 szklanka -
mąka ziemniaczana
3 łyżka -
kakao
3 łyżka -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
sól
1 szczypta
Krem
-
serek homogenizowany waniliowy
450 gram -
śmietana 30%
330 mililitr -
cukier puder
2 łyżka -
ekstrakt waniliowy
2 łyżeczka -
Żelatyna wieprzowa Prymat
1 łyżka -
woda ciepła
1/4 szklanka
Do nasączenia
-
zaparzona mocna kawa
250 mililitr -
wódka
2 łyżka
Dodatkowo
-
biszkopty okrągłe
280 gram -
kakao
3 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Ciasto latte macchiato
Biszkopt: Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli. Ubijać do białości na wolnych obrotach stopniowo dosypując cukier i cukier waniliowy. Kiedy piana będzie sztywna dodawać po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodać 1/3 mąki z kakao i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać pozostałą porcje mąki, wymieszać. Blaszkę (36x25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto, wygładzić wierzch. Biszkopt wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 30 minut lub do suchego patyczka. Biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na dwie części.
Krem: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Do ubitej śmietany dodać serki homogenizowane. Krótko zmiksować na wolnych obrotach. Łyżkę kremu wymieszać z żelatyną. Żelatynę dodać do kremu i zmiksować do połączenia się składników. Masę wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Zaparzoną mocną kawę wystudzić i dodać wódkę.
Pierwszy blat biszkoptu nasączyć kawą, wyłożyć 1/2 masy, na masę ułożyć biszkopty. Biszkopty (za pomocą pędzelka) nasączyć naparem kawy i posypać gorzkim kakao. Położyć biszkopt, nasączyć go kawą, dodać pozostałą część masy i biszkopty nasączone kawą. Posypać gorzkim kakao. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc lub przynajmniej na kilka godzin.
*szklanka 250 ml![]()
Komentarze (28)
Załaduj więcej komentarzy (18)