Ciasto latte macchiato

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajka

    5 sztuka
  • cukier

    3/4 szklanka
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczka
  • mąka pszenna

    1/2 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżka
  • kakao

    3 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta

Krem

  • serek homogenizowany waniliowy

    450 gram
  • śmietana 30%

    330 mililitr
  • cukier puder

    2 łyżka
  • ekstrakt waniliowy

    2 łyżeczka
  • żelatyna

    1 łyżka
  • woda ciepła

    1/4 szklanka

Do nasączenia

  • zaparzona mocna kawa

    250 mililitr
  • wódka

    2 łyżka

Dodatkowo

  • biszkopty okrągłe

    280 gram
  • kakao

    3 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt: Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli. Ubijać do białości na wolnych obrotach stopniowo dosypując cukier i cukier waniliowy. Kiedy piana będzie sztywna dodawać po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodać 1/3 mąki z kakao i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać pozostałą porcje mąki, wymieszać. Blaszkę (36x25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto, wygładzić wierzch. Biszkopt wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 30 minut lub do suchego patyczka. Biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na dwie części.

Krem: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Do ubitej śmietany dodać serki homogenizowane. Krótko zmiksować na wolnych obrotach. Łyżkę kremu wymieszać z żelatyną. Żelatynę dodać do kremu i zmiksować do połączenia się składników. Masę wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Zaparzoną mocną kawę wystudzić i dodać wódkę.

Pierwszy blat biszkoptu nasączyć kawą, wyłożyć 1/2 masy, na masę ułożyć biszkopty. Biszkopty (za pomocą pędzelka) nasączyć naparem kawy i posypać gorzkim kakao. Położyć biszkopt, nasączyć go kawą, dodać pozostałą część masy i biszkopty nasączone kawą. Posypać gorzkim kakao. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc lub przynajmniej na kilka godzin.

Ola1984
*szklanka 250 ml

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asiatok 01.06.2016 15:15
Ciasto- rewelacja! poprosze o kawałeczek do popołudniowej kawki :-)
Klausia 12.09.2015 08:38
Z agarem też wyjdzie?
Klausia 09.09.2015 16:23
wygląda jak milion dolarów :)
Jadwiga/Jaga85 16.05.2015 19:43
robi wrażenie!
Klausia 26.01.2015 04:38
wygląda super :)
Jagódka77 15.01.2015 11:58
fajny deser
ppaulina 11.01.2015 11:12
ciasto wygląda rewelacyjnie i tak pewnie smakuje :)
ben-ka 07.12.2014 11:37
Jakie smakowite ciasto!!!!
norweska20 28.10.2014 08:28
dla mnie obłędne:)
Hrabina w kuchni 26.10.2014 20:15
Wspaniały!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat