Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto latte macchiato

5.0
(37)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 5 sztuka
cukier 3/4 szklanka
cukier waniliowy 2 łyżeczka
mąka pszenna 1/2 szklanka
mąka ziemniaczana 3 łyżka
kakao 3 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta

Krem

serek homogenizowany waniliowy 450 gram
śmietana 30% 330 mililitr
cukier puder 2 łyżka
ekstrakt waniliowy 2 łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
woda ciepła 1/4 szklanka

Do nasączenia

zaparzona mocna kawa 250 mililitr
wódka 2 łyżka

Dodatkowo

biszkopty okrągłe 280 gram
kakao 3 łyżka

Porada

*szklanka 250 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto latte macchiato

Biszkopt: Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli. Ubijać do białości na wolnych obrotach stopniowo dosypując cukier i cukier waniliowy. Kiedy piana będzie sztywna dodawać po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodać 1/3 mąki z kakao i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać pozostałą porcje mąki, wymieszać. Blaszkę (36x25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto, wygładzić wierzch. Biszkopt wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 30 minut lub do suchego patyczka. Biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na dwie części.

Krem: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Do ubitej śmietany dodać serki homogenizowane. Krótko zmiksować na wolnych obrotach. Łyżkę kremu wymieszać z żelatyną. Żelatynę dodać do kremu i zmiksować do połączenia się składników. Masę wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Zaparzoną mocną kawę wystudzić i dodać wódkę.

Pierwszy blat biszkoptu nasączyć kawą, wyłożyć 1/2 masy, na masę ułożyć biszkopty. Biszkopty (za pomocą pędzelka) nasączyć naparem kawy i posypać gorzkim kakao. Położyć biszkopt, nasączyć go kawą, dodać pozostałą część masy i biszkopty nasączone kawą. Posypać gorzkim kakao. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc lub przynajmniej na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 01.06.2016 15:15
Ciasto- rewelacja! poprosze o kawałeczek do popołudniowej kawki :-)
Klausia 12.09.2015 08:38
Z agarem też wyjdzie?
Klausia 09.09.2015 16:23
wygląda jak milion dolarów :)
Jadwiga/Jaga85 16.05.2015 19:43
robi wrażenie!
Klausia 26.01.2015 04:38
wygląda super :)
Jagódka77 15.01.2015 11:58
fajny deser
ppaulina 11.01.2015 11:12
ciasto wygląda rewelacyjnie i tak pewnie smakuje :)
ben-ka 07.12.2014 11:37
Jakie smakowite ciasto!!!!
norweska20 28.10.2014 08:28
dla mnie obłędne:)
Hrabina w kuchni 26.10.2014 20:15
Wspaniały!
kasienka23 26.10.2014 19:03
super ciasto!
caralajna 26.10.2014 17:12
fantastyczne, jak z bajki
Janina 26.10.2014 16:57
Świetne ciacho;)
VioletoweKucharzenie 26.10.2014 16:31
prześliczne zdjęcia i apetyczne ciacho
noninka77 26.10.2014 16:30
Cudnie wygląda :)
Malinka 26.10.2014 16:29
Wygląda obłędnie, super ciacho!!!
Wiktoria29 26.10.2014 16:15
pięknie się prezentuje, musi być bardzo smaczne
iziona 26.10.2014 15:54
Na sam widok ślinianki szybciej pracują :)
Pietruszka 26.10.2014 15:46
pyszny deser
Kuchenka 26.10.2014 15:09
zdjęcie jest prześliczne
Mniam 26.10.2014 15:07
Wygląda rewelacyjnie! Moje smaki :)
IwonaDD 26.10.2014 14:57
wygląda bosko!
Grazyna0211 26.10.2014 13:24
pyszne ciasto
Ewelina1991 26.10.2014 13:06
wspaniały deser
pajbek 26.10.2014 12:55
Wygląda na przepyszne :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak