Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka z kurczaka pieczone z jabłkami

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 3 szt
jabłka 1-2 szt
Majeranek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
masło 1/4 kostki
olej 1-2 łyżki
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Udka z kurczaka pieczone z jabłkami

Umyte i osuszone udka nacieramy solą. Odstawiamy na kilka godzin w chłodnym miejscu (patrz: lodówka). Masło wkładamy do zamrażarki lub zamrażalnika.
Następnie udka te opłukujemy z nadmiaru soli, osuszamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej należy nasmarować olejem.

Jabłka myjemy, kroimy w ósemki, usuwamy gniazda nasienne. Nie obieramy ich ze skórki!
Obkładamy mięso kawałkami jabłek. Całość posypujemy pieprzem i majerankiem oraz masłem, startym na tarce o grubych oczkach.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-50 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 26.02.2016 10:57
smaczny pomysł
treonina 29.08.2013 18:36
stara szkoła zapiekania z jabłkami przeżywa renesans! I dobrze :)
2milutka 29.08.2013 17:51
pyszne danie;)
cukiereczek 29.08.2013 17:32
wspaniałe :)
idealme 29.08.2013 17:05
też piekę z jabłkami:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak