Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki borówkowo – orzechowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

borówki amerykańskie 220 gram
orzechy włoskie 100 gram
mąka pszenna 300 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
jajko 2 duże
mleko 220 ml
masło 100 gram
cukier waniliowy 1 łyżeczka
cukier brązowy 80 demerara

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki borówkowo – orzechowe

Na wierzch muffinek:

30 g orzechów włoskich
cukier brązowy Demerara

· Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko do miski, dodać sól
· Do osobnej miski dać jajka, cukier brązowy, cukier brązowy, mleko, roztopione chłodne masło oraz cukier waniliowy i dokładnie wszystko wymieszać.
· Pokroić bardzo drobno orzechy włoskie, a borówki amerykańskie umyć i dokładnie wysuszyć.
· Następnie do mokrych składników znowu przesiać przez sito suche składniki i delikatnie wymieszać (aby tylko). Później dodać orzechy włoskie i znowu bardzo delikatnie wymieszać, a na końcu dodać borówki amerykańskie i ponownie wymieszać bardzo delikatnie.
· Ciasto na muffinki włożyć do foremek silikonowych (wychodzi 12 sztuk).
· Posypać na wierzchu drobno posiekanymi orzechami włoskimi oraz brązowym cukrem Demerara.
· Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec przez 30 minut.
· Sprawdzić patyczkiem czy są upieczone muffinki.
· Smacznego !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolcia12 22.11.2013 19:47
świetne :)
Klausia 13.11.2013 15:33
super ciacha na deser :)
caralajna 28.08.2013 09:01
pyszności.
cukiereczek 24.08.2013 17:33
proste i bardzo smaczne
Zdzisław 24.08.2013 16:39
ale dobre smaki, chętnie bym zjadł
PaniMISIOWA 24.08.2013 16:13
bardzo apetyczne!
Agata3 24.08.2013 15:53
Małe pyszności ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak