Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa strucla malinowo – marcepanowa
Kroki postępowania
Zaczynam od przygotowania rozczynu z drożdży, odrobiny cukru, mąki i ciepłego mleka. Jak zacznie rosnąć dodaję go do pozostałych składników.
Wyrabiam elastyczne ciasto, które może się lekko kleić, ale mąki dodaję bardzo niewiele. W trakcie wyrabiania ciasto przestanie się kleić do rąk. Nakrywam miskę folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Następnie wyrośnięte ciasto lekko wyrabiam i rozwałkowuję na prostokąt o dłuższym boku długości keksówki, w której będę piekła struclę.
*http://www.doradcasmaku.pl/przepis/116657/drozdzowki-z-czarna-porzeczka-i-serem.html
*dżem musi być gęsty, najlepiej domowy, taki robiony z cukrem bez dodatku środków żelujących.