Przepis i sposób przygotowania na: Chińska gąska
Skrzydełka myjemy i osuszamy, wkładamy do płaskiego naczynia, zalewamy składnikami marynaty i dokładnie mieszamy. Zostawiamy pod przykryciem na całą noc. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, skrzydełka układamy na kratce lub nabijamy na obrotowy ruszt, pod spotem układamy blachę wyłożoną papierem na spływający tłuszcz. Pieczemy do zrumienienia około 15 minut.
Wodorosty zalewamy wrzątkiem w małym garnczku, gotujemy 5 minut do zmięknięcia. Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do miski, dodajemy pocięty drobno szczypiorek. Obieramy imbir oraz marchewkę i kroimy w malutką kostkę dodajemy do kapusty. Wodorosty odcedzamy i tniemy na mniejsze odcinki, dodajemy do reszty składników, zalewamy olejem octem i sosem sojowym i sezamem. Dokładnie mieszamy.
Skrzydełka podajemy wraz z przybraniem np. do ryżu lub pure z ziemniaków z odrobiną wasabi.