Przepis i sposób przygotowania na: Śmietanowiec cyrtynowy
Cytrynę pozbawić pestek. Do szklanki wycisnąć sok, dodać cukier. Dokładnie wymieszać, aż cukier zacznie się rozpuszczać. Dodać letnią, przygotowaną wodę (lub wodę mineralną). Mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Odstawić.
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijać, aż białka będą lśniące. Dodawać po kolei żółtka. Mąki, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta za pomocą drewnianej łyżki( tak, aby ubite białka jak najmniej opadły).
Dno tortownicy wysmarować masłem i posypać mąką- boków formy niczym nie smarować. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170ºC około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.
Górę biszkoptu ściąć tak, aby w na dnie formy zostało 2cm biszkoptu. Nasączyć lemoniadą.
Masa śmietanowa:
1 galaretkę rozpuścić w 300ml gorącej wody, dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru. Zmniejszyć obroty miksera na minimum i stopniowo wlewać wystudzoną galaretkę. Miksować, aż do całkowitego połączenia się składników. Wylać masę na biszkopt. Wstawić do lodówki.
Drugą galaretkę rozpuścić w 400ml gorącej wody. Ostudzić. Gdy masa śmietanowa całkowicie stężeje wylać ostudzoną galaretkę. Wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin.
Smacznego!